FAQ – De veel gestelde vragen

Wordt het onderhoud niet door de overheid betaald?

Een deel wordt door subsidies betaald, maar er is ook een eigen bijdrage nodig. Een deel van deze eigen bijdrage hopen we met deze actie bij elkaar te krijgen. Koop een steen.

Ik heb al een steen gekocht, kan ik er nog een kopen?

Je kunt zo vaak een steen kopen als je wilt. Je kan er meerdere tegelijk kopen, of elke maand eentje. Net wat jij wilt en wat bij jou past.

Waarvoor wordt mijn bijdrage gebruikt?

Er is heel veel onderhoud nodig aan de Nieuwe Kerk om te zorgen dat het gebouw blijft bestaan en bruikbaar is. In dit overzicht vind je meer informatie over het geplande onderhoud.

Wordt mijn bijdrage nu niet gebruikt voor de activiteiten van de kerkelijke gemeente?

Nee, de opbrengst van deze actie wordt helemaal gebruikt voor het onderhoud van de Nieuwe Kerk. Het komt in een speciaal potje met de bestemming: onderhoud.

Hoe kan ik betalen?

Je stopt een steen (of meerdere) in de winkelwagen. Daarna klik je op afrekenen. Je kunt afrekenen met iDeal en creditcard.

Krijg ik de steen opgestuurd?

Het is geen echte steen die je krijgt. Je draagt je steentje bij aan het onderhoud door een virtuele steen te kopen. Het is dus een symbolische steen.

Is mijn bijdrage aftrekbaar voor de inkomstenbelasting?

Ja zeker. De vrienden van de Nieuwe Kerk hebben de ANBI-status. Zij maken de bijdrage over naar de Protestantse Gemeente Groningen die de eigen bijdrages voor het onderhoud regelt. Van elke € 25 bijdrage, betaal je dus eigenlijk maar de helft (want je krijgt de andere helft weer terug van de belastingdienst). Eigenlijk kun je voor €25 bijdrage dus twee stenen kopen. Dan koop je er twee en krijg je de helft weer terug van de belastingdienst…

Ik heb een bedrijf, kan ik ook bijdragen?

Zeker, we kunnen elke bijdrage goed gebruiken. Wist je dat je ook een certificaat kunt krijgen en een naamsvermelding op de site? Een mooi promotiemiddel om je betrokkenheid bij de Nieuwe Kerk te laten zien.

Mijn familie en vrienden willen ook graag bijdragen. Kan dat?

Ja zeker. Stuur ze naar deze site (koopeensteen.nl) en zij kunnen ook hun steentje bijdragen.

Mijn familie en vrienden in Amsterdam willen ook graag bijdragen. Kan dat?

Ja zeker. Stuur ze naar deze site (koopeensteen.nl) en zij kunnen ook hun steentje bijdragen.

Ik woon in de buurt, maar kom zelf nooit in de kerk. Kan ik dan wel bijdragen?

Er zijn veel buurtbewoners die dagelijks genieten van het gebouw van de Nieuwe Kerk. Met deze actie is er een eenvoudige manier om ook bij te dragen aan het onderhoud van dit prachtige monument. Ook (of juist) als je nooit in de kerk komt is je bijdrage van harte welkom. Koop een steen (of meerdere) voor het onderhoud van de Nieuwe Kerk.